Beleidsmetingen in de openbare ruimte worden uitgevoerd om de effectiviteit, efficiëntie en impact van beleidsmaatregelen te meten en te monitoren.
Wat is beeldsystematiek?
Ter verduidelijking van Beeldsystematiek vindt u hier een voorbeeld van de
beeldsystematiek. Zo is niet alleen ons werkproces duidelijk, maar ziet u ook waarop onze waarderingen zijn gebaseerd. Let op: een meting betreft altijd een momentopname.
Bij het beeldgericht werken krijgt het sturen op beeldkwaliteit met behulp van beelden/foto’s en normen de voorkeur boven het sturen op budgetten en frequenties. Met andere worden ‘resultaatgericht sturen gaat boven maatregelgericht sturen’. Met behulp van herkenbare foto’s en eisen zijn belanghebbenden binnen en buiten de organisatie beter te informeren over de doelstellingen en de resultaten van de verschillende beheermaatregelen.
CROW Kwaliteitscatalogus 2023 met kwaliteitsniveaus
Het CROW heeft samen met diverse werkgroepen een kwaliteitscatalogus opgesteld met daarin ruim 200 schaalbalken. De schaalbalken zijn verdeeld in vijf kwaliteitsniveaus, variërend van zeer hoog (A+) tot zeer laag (D). Alle vijf de onderhoudsniveaus zijn in praktijk aan te treffen.
Ambitieniveau beeldkwaliteit formuleren
Om het ambitieniveau te formuleren en eventueel voor te schrijven in een opdracht, worden alleen de niveaus A, B en C gebruikt. Niveau D kan geen ambitie/onderhoudseis zijn, dit niveau is enkel bedoelt om aan te geven dat niveau C niet behaald is. Bij A+ spreken we vooral over een opleveringskwaliteit, die moeilijk voor langere tijd vast te houden is.
Per schaalbalk kan de gewenste kwaliteit (de ambitie) per gebied gekozen worden. De kwaliteitseisen kunnen worden opgenomen in beeldbestekken en beleidstukken. Bijgevoegd een beeldmeetlat met de bestaande kwaliteitsniveaus en een meetlocatie. Per meetlocatie gaat de inspecteur voor iedere beeldmeetlat opzoek naar het meetvak, meetelement of meetstrook die het laagst scoort.
Beheer, gebruik en inrichting bepalend voor interpretatie resultaten
Verschillende factoren bepalen het beeld van de leefomgeving. Inrichting, gebruik en beheer zijn bepalende factoren (zie figuur). De inrichting vormt een uitgangssituatie die met beheer in stand wordt gehouden. In stand houden betekent, kort gezegd: schoon, heel en veilig houden.
Deze drie facetten worden weer beïnvloed door het gebruik van de leefomgeving. Voor de gebruikers is de visuele kwaliteit belangrijk; in welke mate is er sprake van vervuiling door onder andere weersinvloeden, onkruidgroei, zwerfvuil, graffiti en vernieling.
Onderlinge verhoudingen tussen inrichting, gebruik en beheer
De kwaliteit van de leefomgeving komt tot uiting in het binnenste van
de groene cirkel. Als deze kwaliteit niet optimaal is, is de cirkel uit balans. Hierdoor ontstaat spanning op de lijnen van middelen, organisatie en beleid. Met andere woorden; een verstoord beeld van de leefomgeving is altijd (middels inrichting, beheer en/of gebruik) te herleiden tot beleid, organisatie en/of middelen.
De verbindingsdriehoek hiernaast geeft de onderlinge verhoudingen weer.
De resultaten van de beleidsmeting zijn daarom niet alleen interessant voor beheer, maar ook voor andere afdelingen binnen de gemeente.
Meer informatie over 90%-grens methodiek van het CROW
Wil je meer weten over de 90%-grens methodiek voor de waardering van beeldmeetlatten, beheergroepen en meetlocaties? Neem dan snel contact op.
Kennisbank artikelen
Beeldkwaliteit meten op meetlocatie volgens rastermethode
Beleidsmetingen in de openbare ruimte worden uitgevoerd om de effectiviteit, efficiëntie en impact...