iFocus brengt hoeveelheid drijfvuil in kaart

Vanuit het programma Amsterdam Plastic Smart City hebben zo’n vijftig woonbootbewoners de vraag gekregen het water rondom hun woning één jaar lang vrij te houden van drijfvuil. Hiervoor kregen ze een speciaal ontwikkeld schepnet. Om het effect hiervan te beoordelen, voerde iFocus gedurende een jaar vijf drijfvuilmetingen uit in de directe omgeving van de woonboten.
Elk jaar wordt er 50.000 kilo plastic uit de Amsterdamse grachten gevist. Vooral rond woonboten blijft veel drijfvuil achter. Daarom is vanuit het programma Amsterdam Plastic Smart City bedacht om woonbootbewoners bij dit probleem te betrekken.

Uiteindelijk zijn 42 woonbootbewoners in Amsterdam Centrum-West aan de slag gegaan om het vuil rondom hun boten een jaar lang op te ruimen. De bewoners kregen hiervoor een speciaal ontwikkeld stevig schepnet van gerecycled plastic, met een lange steel van 2,5 tot 4 meter.


Balans opgemaakt

iFocus is gevraagd om het effect hiervan te meten. Is de hoeveelheid drijfvuil het afgelopen jaar ook echt verminderd? Of blijkt dat de bewoners toch niet zo fanatiek zijn om afval uit het water te vissen? En voldoet de beeldkwaliteit voor drijfvuil aan ambitieniveau B?

In oktober 2021 heeft iFocus de laatste meting uitgevoerd en kon de balans worden opgemaakt. Marian Kunst van iFocus concludeert dat het er over het algemeen netjes uitzag. “Het ambitieniveau B is over het totaal ruim behaald. Het drijfvuil dat werd aangetroffen, lag voornamelijk in windhoeken.”

Marian voegt daaraan toe dat iFocus enthousiaste reacties kreeg van bewoners. “Ze zijn blij dat er aandacht is voor drijfvuil in water. Wel merkten de bewoners dat de coronacrisis invloed heeft gehad op de hoeveelheid aangetroffen drijfvuil. Omdat er minder toeristen aan de waterkant hebben gegeten, was er ook minder drijfvuil.”

Nieuwsartikelen

Beeldkwaliteit meten op meetlocatie volgens rastermethode

Beeldkwaliteit meten op meetlocatie volgens rastermethode

Beleidsmetingen in de openbare ruimte worden uitgevoerd om de effectiviteit, efficiëntie en impact van beleidsmaatregelen te meten en te monitoren.Wat is een meetlocatie? Over de gemeente ligt een raster van 100 x 100 meter. Het raster is uitgesneden op basis van...

Publicatie Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2023

Publicatie Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2023

iFocus heeft ook in 2023 weer tal van metingen verricht en trainingen verzorgd. Maar we hebben ook bijgedragen aan de ontwikkeling en lancering van de ‘Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2023’. En daar zijn we trots op.Als iFocus vinden we het belangrijk dat er...