iFocus brengt hoeveelheid drijfvuil in kaart

Vanuit het programma Amsterdam Plastic Smart City hebben zo’n vijftig woonbootbewoners de vraag gekregen het water rondom hun woning één jaar lang vrij te houden van drijfvuil. Hiervoor kregen ze een speciaal ontwikkeld schepnet. Om het effect hiervan te beoordelen, voerde iFocus gedurende een jaar vijf drijfvuilmetingen uit in de directe omgeving van de woonboten.
Elk jaar wordt er 50.000 kilo plastic uit de Amsterdamse grachten gevist. Vooral rond woonboten blijft veel drijfvuil achter. Daarom is vanuit het programma Amsterdam Plastic Smart City bedacht om woonbootbewoners bij dit probleem te betrekken.

Uiteindelijk zijn 42 woonbootbewoners in Amsterdam Centrum-West aan de slag gegaan om het vuil rondom hun boten een jaar lang op te ruimen. De bewoners kregen hiervoor een speciaal ontwikkeld stevig schepnet van gerecycled plastic, met een lange steel van 2,5 tot 4 meter.


Balans opgemaakt

iFocus is gevraagd om het effect hiervan te meten. Is de hoeveelheid drijfvuil het afgelopen jaar ook echt verminderd? Of blijkt dat de bewoners toch niet zo fanatiek zijn om afval uit het water te vissen? En voldoet de beeldkwaliteit voor drijfvuil aan ambitieniveau B?

In oktober 2021 heeft iFocus de laatste meting uitgevoerd en kon de balans worden opgemaakt. Marian Kunst van iFocus concludeert dat het er over het algemeen netjes uitzag. “Het ambitieniveau B is over het totaal ruim behaald. Het drijfvuil dat werd aangetroffen, lag voornamelijk in windhoeken.”

Marian voegt daaraan toe dat iFocus enthousiaste reacties kreeg van bewoners. “Ze zijn blij dat er aandacht is voor drijfvuil in water. Wel merkten de bewoners dat de coronacrisis invloed heeft gehad op de hoeveelheid aangetroffen drijfvuil. Omdat er minder toeristen aan de waterkant hebben gegeten, was er ook minder drijfvuil.”

Nieuwsartikelen

iFocus op de vakbeurs Openbare Ruimte

iFocus op de vakbeurs Openbare Ruimte

iFocus 5 en 6 oktober op vakbeurs Openbare RuimteHoe zorg je ervoor dat de openbare ruimte daadwerkelijk de waarde heeft die je voor ogen hebt? En hoe kun je dat meten en vertalen naar concrete maatregelen? Ons 'Waardenmodel Leefomgeving' geeft de handvatten voor...

iFocus biedt Noordwijk inzicht in bijplaatsingen containers

iFocus biedt Noordwijk inzicht in bijplaatsingen containers

iFocus heeft in december 2021 een nulmeting uitgevoerd voor de gemeente Noordwijk als het gaat om het aantal bijplaatsingen van containers. In de periode van 17 tot en met 23 december zijn in totaal 132 containerlocaties en milieuparken gemonitord op 7 aaneengesloten...

Training ‘Beeldgericht werken’ verhelderend

Training ‘Beeldgericht werken’ verhelderend

iFocus organiseert verschillende keren per jaar trainingen over beeldgericht werken. Op 10 juni jongstleden vond de training plaats bij leerwerkbedrijf Werkom in Purmerend. Bij deze praktijkgerichte trainingen op maat vormt het bestek de basis. “Het doel van de...